Nedjelja Roma

Otaharin i na ovogodišnjoj manifestaciji Nedjelja Roma 2024

Uspješno sprovedena Nedjelja Roma 2024

I ove godine, u organizaciji ERGO mreže, u Briselu je održana Nedjelja Roma. Ovogodišnja manifestacija ponovo je okupila zainteresovane strane, donosioce odluka i aktiviste kako bi diskutovali o ključnim pitanjima koja se tiču Roma širom Evrope.

Ovogodišnji događaj obradio je različite teme, uključujući budućnost Roma, Sintija i putnika u Evropi, izazove u inkluziji Roma, kao i komemoraciju 80 godina od Romskog Holokausta. Ključne rasprave bile su usmjerene na tranzicionu pravdu za suzbijanje anticiganizma, ulogu civilnog društva u promociji ravnopravnosti Roma i intersekcionalne perspektive prava romske dece.

Jedan od vrhunaca događaja bilo je dodeljivanje Nagrade “Gradonačelnik-Prijatelj Roma 2024”, koju je dobio gospodin Ljubiša Petrović, gradonačelnik naše Bijeljine, za svoje izuzetne napore u promovisanju politika i unapređenju kvaliteta života Roma i Romkinja u Bijeljini. Takođe, Nedjelji Roma je prisustvovao i gospodin Dragan Joković, direktor Udruženja “Centar za integrativnu inkluziju Roma i Romkinja Otaharin”.

Značaj Nedjelje Roma

Nedjelja Roma pruža priliku da se promoviše bogatstvo romske kulture, jezika, tradicija i običaja. Ovo pomaže u jačanju svijesti i razumijevanja o romskoj zajednici, njenom doprinosu društvu i njenom naslijeđu.

Ova manifestacija pruža priliku učesnicima da razmotre konkretne političke i pravne inicijative koje bi mogle poboljšati položaj Roma u društvu, uključujući pitanja kao što su pristup obrazovanju, zapošljavanju, stanovanju i zdravstvenoj zaštiti.Okupljanje različitih učesnika iz cijele Europe i šire na Nedjelji Roma može poslužiti kao platforma za jačanje međunarodne saradnje u rješavanju pitanja koja se tiču Roma, poput migracija, ljudskih prava i socijalne inkluzije.

Uspješan završetak Nedjelje Roma 2024. potvrđuje posvećenost zainteresovanih strana radu na osnaživanju i inkluziji romske zajednice širom Evrope.