Zajedno možemo sve!

U susret Dječijoj nedjelji, JU Osnovna škola „Jovan Dučić“ i Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“ su organizovali fudbalski turnir pod sloganom „Zajedno možemo sve“.

Turnir

U petak, 24.9.2021. godine, u periodu 11:00-13:00, održan je fudbalski turnir „Zajedno možemo sve“, u školskom dvorištu Osnovne škole „Jovan Dučić“. Ovaj turnir je organizovan u okviru projekta Sport4Change čija su glavna aktivnost fudbalski treninzi za djecu korisnike Dnevnog centra. Glavni cilj ove aktivnosti, i samog projekta, je inkluzija djece iz marginalizovanih grupa i razvijanje i unapređivanje socijalnih vještina i upravo, kroz fudbalski turnir „Zajedno možemo sve“,  težimo ovom cilju.

U projekat je trenutno uključeno 50 djevojčica i dječaka uzrasta od 6 do 18 godina, od kojih je 30 učestvovalo na turniru, i još preko 30 iz OŠ „Jovan Dučić“.

Nakon izjava za medije, uvodnu riječ na turniru su imali Branka Mišić, direktorica OŠ „Jovan Dučić“, Bojana Jovanović, programska direktorica UG „Otaharin“ i Jovan Pantić, glavni trener u okviru projekta Sport4Change. Navedeni su i otvorili sam događaj, a pored njih, turniru su prisustvovali i nastavnici i stručno osoblje škole, osoblje UG „Otaharin, tri pomoćna trenera i predstavnik Gradske uprave Grada Bijeljina, Milan Lazić. Uslijedila je demonstracija vježbi i igara naučenih u Otvorenoj zabavnoj školi fudbala, koju su pohađali krajem avgusta u Sarajevu treneri i troje djece iz napredne grupe iz UG „Otaharin“. U igrama su učestvovala sva prisutna djeca, a dvoje djece iz napredne grupe, koja su imala ulogu trenera, odlično su se snašli u toj ulozi i opravdali očekivanja. Nakon toga je održan revijalni dio, u okviru kojeg su djeca podijeljena u grupe na osnovu uzrasta, i svako dijete je dobilo priliku da odigra bar jednu utakmicu u trajanju od 10 minuta. Na samom kraju događaja, za djecu i ostale učesnike je bilo pripremljeno osvježenje, a Udruženje građana „Otaharin“ je Osnovnoj školi „Jovan Dučić“ doniralo sportsku opremu, dok su sva djeca učesnici dobila po dvije majice – jednu koja reklamira UG „Otaharin“ i projekat Sport4Change i drugu koja reklamira Otvorenu zabavnu školu fudbala.

Jedna od zanimljivosti na turniru je bila ta da su djeca iz UG „Otaharin“, na kraju turnira, snimila rođendansku čestitku za poznatog fudbalera, Zlatana Ibrahimovića, koji slavi 40. rođendan 3.10, a čiji otac je porijeklom iz Bijeljine.

Otvorena zabavna škola fudbala

Otvorena zabavna škola fudbala (Open Fun Football Schools) je humanitaran, neprofitan i politički neutralan projekat organizovan od strane Cross Cultures Project Association  i Udruženja Otvorene zabavne škole, uz podršku Cross Cultures Danske. Osnovna ideja projekta je „Fun koncept“. Ono što je važno je aspekt igre, druženja i zadovoljstvo koje proizlazi iz igre, a ne rezultat i poboljšanje nivoa vještine. Projekat je otvoren za sve, bez obzira na rasu, religiju, vještine ili pol.

Sve aktivnosti sadrže zabavne elemente. Razne zabavne igre su predstavljene, a fudbalske aktivnosti su zastupljene u većini. Cilj je da djeca uče, i ističu  sposobnosti, kao i fudbalske vještine kroz rad na stvaranju zdravih interesa i dobrih prijatelja.

Open Fun Football Schools su po prvi put predstavljene u BiH 1998. godine. Te godine projekat je sproveden u 12 opština, tada proglašenih kao OTVORENI GRADOVI, iz oba entiteta BiH. Od 1998. do danas, implementirane su 342 Otvorene zabavne škole fudbala, 44 Street sport manifestacija, 16 pokaznih škola, 103 Novo Nordisk kupa, 9 manifestacija “Mini Šampioni”, te veliki broj drugih, jednodnevnih manifestacija, organizovanih od strane široke mreže osoblja u Bosni i Hercegovini. U projektu Otvorene zabavne škole fudbala,  do sada je učestvovalo 117 opština Bosne i Hercegovine, te 116 897  dječaka i djevojčica uzrasta od 6 do 14 godina. Sa djecom je radilo edukovano osoblje, koje danas čine mrežu od preko 6000 lidera i trenera, u svim dijelovima zemlje. Za rad škola fudbala, obezbjeđena je kompletna sportska oprema i rekviziti, koja se dijeli svim učesnicima iz lokalnih zajednica  i njihovim klubovima, nakon učešća.

Učešće UG „Otaharin“

Predstavnici UG „Otaharin“ su u projektu Otvorene zabavne škole fudbala učestvovali u avgustu 2021. godine. Ove godine, događaj je organizovan u Sarajevu, i prisustvovali su učesnici iz cijele BiH, iz ukupno 12 gradova. Bilo je ukupno sedam učesnika iz UG „Otaharin – četiri odrasle osobe (tri trenera i medijatorka u zajednici) i troje djece iz napredne grupe. Nakon aktivnog učešća na radionicama, predavanjima i treninzima, svi učesnici su dobili sertifikat za lidere i trenere, kao i sportsku opremu i rekvizite.

Nakon učešća, naši treneri i lideri su dobili priliku da na turniru „Zajedno možemo sve“, pokažu šta su naučili.

Projekat Sport4Change

Projekat Sport4Change Udruženje građana „Otaharin“ sprovodi već unazad pet godina u saradnji sa CARE International, a uz stručnu podršku Sportskog Univerziteta u Kelnu (GSU).

Kao što je prethodno navedeno, glavni cilj projekta je društvena inkluzija marginalizovane djece i učenje i unapređivanje socijalnih vještina, što se postiže kroz fudbalske treninge koji se realizuju po posebnom kurikulumu prilagođenom djeci iz marginalizovanih grupa, kroz radionice u Dnevnom centru, podjelu školskog pribora i udžbenika i konstantnu psihosocijalnu podršku.

U periodu od pet godina, u projektne aktivnosti je bilo uključeno preko 120 različite djece uzrasta 6-18 godina, dok je trenutno u projekat uključeno 50 djevojčica i dječaka uzrasta 6-18 godina, od kojih su 70% Romi, a 30% neromi.

Ove godine, jedna od aktivnosti projekta je bio i turnir Zajedno možemo sve, koji je planiran u saradnji sa OŠ „Jovan Dučić, gdje su djeca – korisnici projekta, imala priliku da svoijim drugarima iz klupe pokažu šta uče na treninzima, ali i da se svi zajedno socijalizuju, druže i dobro zabave.

IMG-319edcad8fea0d5b9966e0c7a3d96d09-V
IMG-c2a6f156facebbf8181eef678af057f1-V
IMG_1784
IMG_1785
IMG_1792
IMG_1792 (1)
IMG_1760
IMG_1764
IMG_1765
IMG_1768
IMG_1770
IMG_1771
IMG_1772
IMG_1779
IMG_1840
IMG_1847
IMG_1857
IMG_1860
IMG_1872
IMG_1873
IMG_1879
IMG_1892
IMG_1896

Previous
Next