Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima

U cilju obilježavanja 30.07. Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima, kao i 02.08. Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida II. Svjetskom ratu Udruženje građana “Otaharin” i Udruženje žena “Romkinja” organizovao je zajednički sastanak Radne grupe za zaštitu bezbjednosti djece Grada Bijeljina i Mobilnog interventnog tima Grada Bijeljina. Sastanak se održao 02.08.2021. godine u Velikoj sali Skupštine Grada Bijeljina.

Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima

Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 30.07. je ustanovljen kao Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima. Trgovina ljudima je globalan problem i jedan od najperfidnijih oblika kriminala na svijetu koji utiče na život miliona ljudi širom svijeta i oduzima im njihovo dostojanstvo. Prema postojećim analizama identifikovanih slučajeva trgovine ljudima, potencijalni trgovci ljudima mogu biti: partneri/članovi porodice, makroi, vlasnici javnih kuća i menadžeri salona za masaže, posrednici u nalaženju poslova, vlasnici fabrika i korporacija, bande i kriminalne mreže i ostali. Široki spektar kriminalaca, uključujući makroe pojedince, porodične organizacije, male firme, kriminalne mreže i internacionalne kriminalne organizacije mogu biti trgovci ljudima.

Žrtve trgovine ljudima mogu biti žene, djeca i muškarci prisiljeni, prevareni ili navedeni na prostituciju. Takođe, i bilo koji drugi oblik rada ili usluga, kao što su recimo radnice/i držani u kućama ili na farmama prisiljeni da rade protiv svoje volje. Prema podacima Ujedinjenih nacija oko 600.000 žena, djece i muškaraca svake godine se nađe u lancu trgovine ljudima.

Borba protiv trgovine ljudima nije odgovornost samo organa vlasti. Svako može da pomogne rješavanju ovog zločina tako što će pokrenuti značajne akcija koje pružaju nadu i pomoć. Globalnom problemu kao što je trgovina ljudima potreban je globalno rešenje. Zbog čega Ujedinjene nacije organizuju Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima, kako bi podigli svijest podstakli javnost i stekli podršku za prevenciju trgovine ljudima.

Svjetski dan sjećanja na romske žrtve genocida

Tema ove globalne kampanje za 2021. godinu je “GLASOVI ŽRTAVA NAM DAJU SMJER! ”Svjetski dan sjećanja na romske žrtve genocida – Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu. Porajmos obilježava se 02.08, na dan kada je 1944. u koncentracionom logoru Auschwitz likvidiran “Romski porodični kamp”. Tom prilikom je u jednom danu ubijeno gotovo tri hiljade Roma i Romkinja svih uzrasta. Tokom Drugog svjetskog rata u Europi ubijeno između 250 hiljada i million Roma, a njihovo stradanje i dalje ostaje marginalizovano.