Novi okvir Evropske Unije za uključivanje Roma i borba protiv anticiganizma u Bosni i Hercegovini

03. decembar  2020,Virtuelna konferencija putem  Zoom platforme

#EU4Roma

Ova virtualna konferencija je pokrenula diskusiju o važnosti novog „Strateškog okvira EU-a za jednakost, uključivanje i učestvovanje Roma“, a posebno o važnosti borbe protiv anticiganizma  za politike uključivanja Roma u Bosni i Hercegovini i o tome kako bi se zahtjevi Okvira EU mogli prenijeti na kontekst u Bosni i Hercegovini. Novi Okvir EU za uključivanje Roma je jednako bitna za zemlje članice EU i zemlje  u procesu pristupanja, poput Bosne i Hercegovine.

U tom kontekstu, Otaharin i Centralno vijeće njemačkih Sinta i Roma organizovalo je virtuelnu konferenciju na kojoj je učestvovalo 35 učesnika predstavnika Ambasade Njemačke u BiH, Evropskog parlamenta, Evropske komisije, institucija u BiH, međunarodnih i lokalnih nevladinih organizacija koji su još jednom potvrdili zajedničku želju da se ulože dodatni napori kako bi se anticiganizam prepoznao kao ključni uzrok diskriminacija Roma i Romkinja.

Još jednom se zahvaljujemo Nj. E.  Ambasadorici  Uebber, ambasadorici  Njemačke u Bosni i Hercegovini Gdinu. Romeo Franzu, Članu Evropskog parlamenta; Gđi. Marti Garcia Fidalgo, DG NEAR, European Commission; Gđi.  Salihi Đuderiji, Pomoćnici ministra za ljudska prava, Bosna i Hercegovina;                                Gđi. Indiri Bajramović, Udruženje žena Romkinja “Bolja budućnost” Tuzla;Gđi. Ajša Andrović – Bešlagić  iz Delegacije Evropske unije u BiH u Bosni i Hercegovini; Gđa. Shejla Fidani, Regional  Cooperation Council,; Gdinu. Stephan Müller iz  Centralnog vijeća Roma i Sintija Njemačke; Gdinu. Draganu Joković, Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma“Otaharin” koji su kroz uvodne riječi i panel diskusije prenijeli svoje statvove i prijedloge na koji način BiH  uz uključivanje svih relevantnih činioca i partnera može i treba da se bori protiv anticiganizma.

11
12
komf-9
konf111
konference-3
3

Previous
Next