Dikh He Na Bister, gledaj i ne zaboravljaj – romske žrtve holokausta

Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta

Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta obilježava se 2. avgusta kao dan sjećanja na 02. avgust 1944. godine kada je za jedan dan u koncentracionom logoru Aušvic ubijeno 2.897 Roma i Romkinja, ali i svih drugih Roma koji su stradali u II svjetskom ratu.“ Dikha He Na Bister”, predstavlja komemorativnu manifestaciju čija je svrha podizanje svijesti među mladim Evropljanima; predstavnicima civilnog društva i donosiocima odluka o holokaustu nad Roma.

Današnji dan opomena je na genocid koji su nacionalsocijalisti počinili nad Romima i Sintima. Romani Rose smatra da bi ovaj dan trebao potaknuti na borbu protiv rasizma.

Anticiganizam, antisemitizam i rasizam su sve nasilniji

Zbog kontinuiranog rasističkog nacionalizma u mnogim zemljama, Evropa se danas nalazi pred velikim izazovima. Svijest o našoj demokraciji, pravnoj državi i našim evropskim vrijednostima već odavno nije garant očuvanja demokratije jer nacionalističke stranke i vlade u mnogim evropskim zemljama nalaze potvrdu upravo u tom rasističkom nacionalizmu.

Evropske vlade kao i vi mi, moramo prezirati anticiganizam, antisemitizam i rasizam

Aušvic je opomena za sve države i za sve ljude, kako u regioniu, tako i u svijetu. Potrebno je da svi prestanemo da ćutimo dok se pojačava desničarska vladavina u svim državama. Samim tim i pojava rasizma sa posebnim akcentom na #anticiganizam. Sada je zadatak evropskih vlada , ali i svih drugih, da se napokon nedvosmisleno i dugoročno odreknu anticiganizma i rasizma.

To je obveza koja proizlazi iz iskustva Aušvic-Birkenaua i ostalih koncentracijskih logora.

Naša organizacija, odnosno Udruženje građana Otaharin kao i naša partneska organizacija Udruženje žena “Romkinja”, svake godine obilježavaju ovaj datum kao posebno sjećanje na Rome koji su stradali u logorima širom Evrope u II svjetskom ratu.