Krajem 2017.godine Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“ svoje napore usmjerava ka stvaranju boljeg položaja, boljeg života i budućnosti za žene iz marginalizovanih skupina društva, pomjera granice i pravi još jedan veliki iskorak osnivajući socijalno preduzeće D.O.O. „AGRO- PLAN“. 

Već tada, znali smo da će na putu ekonomskog osnaživanja, sticanja dodatnih vještina i znanja te konkurentnosti na tržištu rada žena iz marginlizovanih skupina, osnivanje preduzeća D.O.O. „AGRO- PLAN“ činiti siguran i veliki korak. 

Prvi korak je, čini nam se bio i najduži i najteži. Veliki broj pitanja i prepreka otklonili smo zahvaljujući pomoći Gradske uprave Grada Bijeljina koja nam je dodijelila poljoprivredno zemljište na korištenje kao i podršci organizacije GIZ gdje je u okviru projekta „Ekonomsko osnaživanje žena kroz plasteničku proizvodnju“ organizovan niz obuka za više od 20 žena iz marginalizovanih skupina za rad u poljoprivrednoj proizvodnji i postavljen prvi plastenik.


Vodeći se ciljem stvaranja ekonomske stabilnosti žena iz marginalizovnih skupina društva, tokom 2018.godine preduzeće D.O.O. „AGRO-PLAN“ kreće u prvu poljoprivrednu proizvodnju organskog povrća. Ka ovom cilju, preduzeće kreće plasiranjem organskih proizvoda uzgajanih na zemljišnoj
parceli, van gradske buke i zagađenja, čija je ukupna površina 0,61 ha. Organska proizvodnja se vrijednim rukama zaposlenih organizuje u plastenicima ukupne površine 2 600 m² i ostalim dijelom na otvorenom polju. Tokom godine, organizuju se dva procesa proizvodnje, jesenja i proljećna sjetva. U ranu jesen vrši se proizvodnja lisnatog povrća, poput zelene salate, špinata, blitve, rukole i mladog luka koje zainteresovani kupci mogu već u rano proljeće naručiti. Proljeće je ipak idealno za proizvonju plodovitog povrća poput paprike roge i babure, paradajza i čeri paradajza, patlidžana, krastavaca, tikvica, kupusa, cvekle, rotkve i boranije, koji se mogu naći na trpezi kupaca tokom ljetnih mjeseci i početka jesenjih dana.


Shodno tome, da se organska prozvodnja odvija u izolovanom području od zagađenja, postoje svi preduslovi za proizvodnju zdravstveno bezbjedne i visokokvalitetne hrane na području Semberije.

Put proizvodnje organske hrane, kojim je preduzeće krenulo od samog osnivanja, još uvijek nije dovoljno razvijen iako je poslednjih godina organska proizvodnja zabilježila značajan porast. Pored toga, svjest potrošača o značaju konzumacije organske hrane je takođe počela da se mjenja i raste naročito u velikim gradskim sredinama gdje je ponuda organskih proizvoda i najveća. Međutim, činjenica je da svjest potrošača o konzumaciji organske zdravstveno bezbjedne hrane i dalje nije na zavidnom nivou te da je njihovo povjerenje u organske proizvode nije u velikoj mjeri zastupljeno.

Stoga, preduzeće pokreće proces sertifikacije organske proizvodnje kao jedini vid garancije da su proizvodi uzgojeni bez štetnih hemikalija. Proces sertifikacije je započet kod ovlaštene sertifikacione kuće „Organska kontrola“ koja djeluje na području Bosne i Hercegovine. Uz potpunu posvećenost
načelima i principima organske proizvodnje, prvi sertifikat je dobijen tokom 2019.godine i nastavljeno je njegovo obnavljanje tokom narednih godina. Krajem 2022. godine sertifikaciju organske proizvodnje preuzima druga sertifikaciona kuća „Organic Control System“ iz Subotice.


Proširenje asortimana organskih proizvoda izvršeno je tokom 2021.godine kada je preduzeće uz pomoć donatorskih sredstava uspostavilo liniju prerade organskog povrća i voća. Kao rezultat toga, za sve ljubitelje hrane pripremljene po tradicionalnim receptima, pripremljeni su prvi organski
sertifikovani gotovi proizvodi sa područja Semberije – ORGANSKI AJVAR i SOK OD PARADAJZA.

Da je prisutna maksimalna posvećenost osoba zaposlenih u preduzeću ka marljivom radu i trudu te da sve što radimo nije uzalud potvrđuje i Priznanje u kategoriji za prepoznatljiv kvalitet i razvoj domaćeg proizvoda-NAŠE JE BOLJE koje je preduzeće D.O.O. „AGRO-PLAN“ dobilo tokom 2022.godine u okviru manifestacije "Izbor najuspješnijih u privredi Republike Srpske za 2021.godinu“.

Predanost u proizvodnju koju daju zaposlene osobe preduzeća je dio zahvalnosti prema kupcima koji pored brige o svom zdravlju brinu i o potrebama onih kojima je pomoć potrebna. Kupovinom proizvoda preduzeća D.O.O. „AGRO-PLAN“ zasigurno omogućavate dostojanstvenu zaradu i
ekonomsku sigurnost za zaposlene osobe iz marginalizovanih skupina u ovom društveno odgovornom preduzeću.


Uvjerite se u kvalitet organskih proizvoda i naručite svoju dozu zdravlja pozivom na broj 065/469-273 ili nas posjetite na adresi proizvodnje u ulici Ilije Garašanina bb u Bijeljini. Budete dio rješenja za socijalne probleme današnjice. Budite dio onih koji brinu o sebi i drugima.