Svjetski dan romskog jezika – prilika za Rome

Svjetski dan romskog jezika, 5. novembar, prvi put je obilježen 2009. godine, sa ciljem očuvanja i njegovanja ovog jezika kao važnog činioca identiteta romskih zajednica, koji je uz romsku kulturu sastavni dio istorije zemalja u regionu.

Svjetski dan romskog jezika – radionica za zaposlene našeg udruženja

U okvriu programa Udruženja žena “Romkinja”, a u partnerstvu sa našim udruženje, a punu podršku Trag Fondacije obilježili smo Svjetski dan Roma u skladu sa mogućnostima zbog #COVID_19 situacije. Naime, u prostorijama Dnevnog centra za djecu koja žive i/ili rade na ulici i koja su u riziku da to postanu, organizovali smo radionice za zaposlene našeg udruženja, kolege koje ne govore romskim jezikom, što do sada nismo praktikovali, ali je sjajna prilika da radimo na našim sposobnostima izgovora romskog jezika, da naučimo nešto novo, ali i da radimo izradnji timskog rada.

Svjetski dan romskog jezika – simbolično sađenje jorgovana

Potpuno poštivanje romske kulture i tradicije dio je našeg dugodišnjeg rada i ogledalo svih naših dosadašnjih rezultata. Izvršni direktor našeg udruženja, gospodin Dragan Joković i Predsjednica udruženja “Romkinja”, gospođa Sabira Hašimović, zajedno sa radnicama i agroplana i ujedno i članicama udruženja “Romkinja”, zasadili su jorgovan kao simbol dugotrajnosti romske kulture i tradicije. Ovo će drvo, kao i vrba zasađena prethodne godine, predstavljati simbol naše istrajne bore za Rome i Romkinje i njihova prava.

Svjetski dan romskog jezika – radionica za mališane iz Dnevno centra

Najljepši način da zatvorimo obilježavanje ovog dana, jeste da se družimo sa našim mališanima, koji su takođe danas učili o svom jeziku. Naša poruka za njih, kao i za sve Roma i Romkinje, kako kod nas, tako za Rome i Romkinje cijelog svijeta, jeste da njeguju svoj jezik, svoje običaje, svoju kulutru koji sa svim svojim sadržajima, predstavljaju jednu od najbogatijih kultura naših država, našeg regiona, ali i svijeta.

Share This