Podjela materijala i udžbenika za školsku 2020/21

14.09.2020. godine, Udruženje građana Otaharin organizovalo je, sada već tradicionalnu, podjelu udžbenika djeci romske nacionalnosti, za školsku 2020/2021. godinu. Ukupno 130 djece podržano je kroz nabavku školskog materijala. Ove godine udžbenike je dobilo ukupno 73 učenika od III do IX razreda osnovne, tako što je 46 djece užbenike dobilo od UG „Otaharin“, a njih 27 od osnovnih škola, podsredstvom Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Direktor Udruženja, gospodin Dragan Joković navodi da se „Otaharin“ već 15 godina trudi da djeci romske nacionalnosti osigurna nesmetan polazak u školu. Kako kaže, pripremiti djecu za školu nije finansijski nije lako i roditeljima je ova pomoć od izuzetnog značaja.

Statistika

U Bijeljini, prema podacima iz osnovnih škola za 2019/20. školsku godinu brojno stanje učenika izgleda ovako:

130 romske djece je uključeno u školski sistem,
89 romske djece je redovno pohađalo nastavu i uspješno završilo razred,
41 romsko dijete ponavlja razred,
14 romske djece krenulo je u prvi razred u školskoj 2020/21 godini.
2 djece završilo deveti razred i upisalo srednju školu.

Prema riječima izvršnog direktora Udruženja, statistički podaci nisu sjajni, ali pomaka ima. Situacija se kreće uzlaznom putanjom i samo konstantan rad u oblasti obrazovanja, zapošljavanja i socijalne zaštite može dovesti do većih rezultata.  

Podrška donatora

Donatori koji su podržali ovu aktivnost kroz projekte su Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), Save the Children, Federalno ministarstvo za saradnju i razvoj Njemačke (BMZ) posredstvom CARE Deutche Luxemburg.

Share This