Konferencija, projekat i ciljevi

UU okviru projekta „Prihvatanje rodne ravnopravnosti za bolju perspektivu djevojčica i žena Romkinja“ i obilježavanja 15 godina djelovajanja na polju promocije i unapređenja pristupu ljudskim pravima i promovisanju rodne ravnopravnosti UG „Otaharin“ je 13.02.2020.g. organizovao Konferenciju u zajednici „Zajedno za bolji položaj žena i djevojčica Romkinja“.

Cilj ove Konferencije je bio razmjena iskustava između predstavnika zajednice i nadležnih institucija i unapređenje multisektorske saradnje i komunikacije.  U toku rada Konferencije prezentovani su svi bitni segmenit promovisnja rodne ravnopravnopravnosti te su na samoj Konferenciji uvodna izlaganja imali gospodin Drgana Joković, koji je predstavio rad civilnog sektora i iskustava UG „Otaharina“, gospođa Mirjana Lukač, direktorica Gender centra Republike Srpske, koja je prisutne izvjestila o radu centra i obavezama subjekata zaštite, gospođa Jovanka Vuković, zamjenik Ombudsmena za djecu RS, sa svojim izalaganjem o problematici dječijih brakova, te gospodin Samer El Chekh, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Grada Bijeljine sa uvodnim izlaganjem o aktivnostima Gradske uprave na unapređenju zaštite žrtava rodno zasnovanog nasilja i standarad rodne ravnopravnosti.  Aprisutnima se obratila i dr Danijela Đukin, predsjednica Komisije za ravnopravnost polova Skupštine Grada Bijeljina.

Na konferenciji je učestvovalo 35 predstavnika romske zajednice, mladih aktivista, obrazovnih ustanova, policije, sudstva, Gradske uprave, zdravstvenih institucija i predstavnika UG „Otaharin“.

Poruka ove Konferencijeje da pitanja rodne ravnopravnosti i zaštite od rodno zasnovanog nasilja nisu samo  problem žena i/ili žena koje su pretrpjele nasilje nego svih građana, nadležnih institucija i civilnog društva, jer samo uz prihvatanjem standarada rodne ravnopravnosti i nulte tolerancije na nasilje prema ženama možemo graditi bolju budućnost za sve. Savki dan treba da bude posvećen zaštiti ženskih ljudskih prava, a ne samo dani kampanja i važnih datuma.

Ova aktivnosti se organizuje u okviru projekta „Prihvatanje rodne ravnopravnosti za bolju perspektivu djevojčica i žena Romkinja“ koji je podržan od Kanadskog fonda za loklane inicijative / The Canada Fund for Local Initiatives (CFLI), a čiji je cilj da se kroz podizanje svijesti mladih, članova romske zajednice i institucija osvjesti neophodnost prihvatanja standarada rodne ravnopravnosti kao preduslova za unapređenje položaja djevojčica i žena Romkinja.

15 godina rada Udruženja

Udruženje građana „Otaharin“  se u toku 15 godina svoga  predano zalagalo za  prevenciju rodno zasnovanog nasilja i unapređenja rodne ravnopravnosti u svim segmentim društvenog života i podizanju svijest da rodno zasnovano nasilje i neravnopravnost nisu privatna stvar nego dio društvene odgovornosti za unapređenje  perspektive svih članova i članica našeg društva.

#CanadaFundBiH #otaharin.

Share This