Dana 02. avgusta 2019 Otaharin je zajedno sa „Romkinja“ učestvovao u obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve holokausta.

Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta obilježava se 2. avgusta kao dan sjećanja na drugi avgust 1944 kada je u  jednom danu u koncentracionom logoru Aušvic ubijeno 2.897 Roma i Romkinja svih uzrasta, ali i svih drugih Roma koji su stradali u II Svjetskom ratu.

Tradicionalno se ovaj datum obilježava održavanjem komemoracije u spomen području Donja Gradina. Procjenjuje se da je na području stratišta Donja Gradina i logora Jasenovac život izgubilo preko 40 000 Roma i Romkinja svih uzrasta. 

Dejan Motl, stariji kustos spomen područja Donja Gradina, je naglasio da su  Romi su imali najmanje šanse da prežive stradanje, jer su odmah po dovođenju bili vođeni na stratište gdje su ubijani na najvirepiji način. Kao istoričar koji je posebno istraživao logor Jasenovac i Donju Gradinu upoznat je sa samo dva slučaja da su Romi koji su zatočeni u logoru doživjeli kraj rata.

Tom prilikom su položeni vjenci stradalima, odata počast i održan istorijski čas.

I ove godine je komemoraciju organizovala Ženska romska mreža „Uspjeh“  uz podršku donatora i članica mreže. 

Share This