Program Zaplovimo zajedno

Vršnjačka edukacija kroz program Zaplovimo zajedno predstavlja možda i najbolji način prenošenja znanja o važnim temama. Ovaj program uspostavljen je za rad sa najranjivijim grupama trećeg svijeta. Osposobljen je u okviru programa Njemačkog saveznog centra za zdravstveno obrazovanje (BZgA).

Kako je program pokazao jako dobre rezultate u prenošenju znanja, uokviren je u aktivnosti velikog broja organizacija širom svijeta pod nazivom Join in circut. Metodologija predstavlja prenošenje znanja fascilitatora na ciljnu grupu. Fascilitatori su mladi, koji su prošli edukaciju na određene teme od značaja za mlade, teme kao što su rizično ponašanje, seksualno-reproduktivno zdravlje (HIV/SPI, kondomi i kontracepcija), razlike roda i pola, zdravi stilovi života i slično.

Projekat “Snaga mladih raste”

Projekat koji podstiče razvoj mladih, uključivanje ranjivih grupa mladih, aktiviranje mladih kroz volonterizam i aktivizam u velikoj mjeri doprinosti razvoju čitave zajednice. Projekat realizuje naše Udruženje, uz podršku SHL organizacije, koja podržava naš rad od samog našeg osnivanja. Kroz ovaj projekat, ali i kroz ranije realizovane projekte, uspjeli smo da organizujemo 4 omladinska kampa pod, sada već, poznatim nazivom Zapali aktivizam.

Specifičnost ovih kampova, jeste okupljanje mladih ljudi koji svojim idejama doprinose razvoju naših aktivnosti, koje su upravo i okrenute potreba mladih iz naše zajednice.

Vršnjačka edukacija

Upravo kroz ovaj projekat, obučili smo 20 mladih (uzrasta od 16-23) na teme Rizično ponašanje, HIV/SPI, Kondomi i kontracepcija i Rod i pol. Sada, kao sertifikovani mladi ljudi, imaju priliku da svoje znanje prenose svojim vršnjacima. Što smo, u prethodnih nekoliko sedmica i uradili.

U Poljoprivrednoj i medicnskoj školi, organizovali smo radionice po sistemu Zaplovimo zajedno. Ciljna grupa bili su mladi I i II razreda kao najosjetljivija grupa koja se susreće sa raznim psiho-socijalnim problemima u svom razvoju. Znanje koje su dobili od svojih vršnjaka je efektinije, samim tim, što su za edukatore imali mlade koji su ili njihovih godina ili stariji za koju godinu. Ovo znanje će im umnogome koristiti da se zaštite od svih negativnih segmenata društva koje nam se svima, svakodevno nameću.

“Stanice”

Ono što je mladim učesnicima ovih edukativnih radionica bilo zanimljivo jeste, prvenstveno to što nisu bili u klasičnom “školskom” ambijentu, već su bili slobodni da uzmu učešće na jednoj od tri edukativne “stanice”. Popularne stanice predstavljaju prostor na kojima se govori na određenu temu sa dva vršnjačka edukatora. Svaki razred je podjeljen u tri grupe, koje su na svakih 10 minuta mijenjale stanicu u smjeru na desno. Svaka stanica je opremljena zanimljivim i karakterističnim materijalima, gdje su jasno prikazane teme koje su lako prijemčive za svakog učesnika.

Svaka stanica imala je svoj dio koji je bio najzanimljiviji za naše učesnike, počevši od Pijanih naočara koje imitiraju alkoholisano stanje osobe (Rizično ponašenj, presvlačenje neutralnih lutkica po polnim i društvenim karakteristikama (rod i pol) pa do “škakljivog” prikazivanja pravilnog korištenja kondoma. Iako imaju zanimljiv karakter, svi ovi prikazi su u velikoj mjeri edukativni jer direktno utiču na interaktivnost mladih gdje se jasno može vidjeti i njihovo mišljenje, ali i njihovo znanje o ovim temama.

Iskoristićemo priliku da se zhvalimo i našem dugogodišnjem partneru na ovim programima, Poljoprivrednoj i medicinskoj školi u Bijeljini, rukovodstvu, profesorima i učenicima.

Share This