Zašto je Đurđevdan najznačajniji romski praznik?

Đurđevdan je praznik radosti, prepun simbolike. Nizom rituala ispraća se zima i dočekuje proljeće.

·         Cvijeće – za plodnost i rađanje.

·         Voda – za brisanje grijeha i novi početak.

·         Vatra – za bolje dane.

U narodu je zastupljeno vjerovanje da će, ako je na Đurđevdan vedro, biti plodna godina, a da će, ako na ovaj praznik i sutradan bude padala kiša ljeto biti šušno. Prazniku se najviše raduju djeca, ali i odrasli. Sprema se poseban ručak i slavi se uz muziku i igru.

Ujutru rano okitimo kuću, beremo vrbu i pravimo vijence. Nakon toga idemo na kanal, zamislimo želju i bacamo vijence u vodu. Poslije toga se vratimo kući, uzmemo crveno jaje i žaru i time se kupamo. Takođe, postoji običaj da se djevojke sa vrbom po kosi pomiluju da kosa brže raste i bude gušća. Tucamo se jajima, igramo se i lijepo se zabavljamo.“

Đurđevdan označava dolazak proljeća i prizivamo ga raznim ritualima.

Priprema najradosnijeg praznika

U susret Đurđevdanu, Dnevni centar danima su krasili dječiji osmjesi, vrijedne ruke i mnogo pjesme. Danima smo na kreativnim radionicama pravili korpice za jaja, kao i ostale ukrase. 
Juče, 05.05.2019. godine zaposlene  Udruženja ofarbale su jaja, uputile su se do obližnjih stabala vrbe, kako bi nabrale vrbu za vjenčiće koje će na praznik svi nositi, a kasnije i baciti u vodu.

Udruženje građana Otaharin tradicionalno proslavilo praznik

Danas, 06.05.2019. godine, sa početkom u 08h obilježen je najveseliji romski praznik Đurđevdan. Nakon đurđevdanskog uranka, jutarnjeg umivanja i kupanja započinje slavlje uz igru, pjesmu i bogatu trpezu. Zaposleni i korisnici Udruženja okupili su se i podijelili radost ovog praznika. Veliki broj Roma je izašao sa svojim porodicama, veselio se uz muziku i obilježio ovaj praznik. Djeci su podijeljeni paketići slatkiša i šarena jaja. Obavljena tradicionalna šetnja od Dnevnog centra do kanala “Dašnica” gdje su obavljeni tradicionalni običaji zamišljanja želje i bacanja vjenčića u vodu. Takodje mnoge djevojke danas su skratile kosu, jer se smatra da ce kosa biti gušća, duža i zdravija ako se danas skrati.

Svima koji obilježavaju praznik želimo mnogo radosti, zdravlja i blagostanja! Bahtalo Ćo Đurđevdan! Srećan Đurđevdan!

Share This