Dana 21.04.2019. godine na terenima FK „Zvijezda 09“, Etno selo Stanišić, održan je turnir u okviru projekta „Sportom do društvene uključenosti i obrazovanja“. Na ovom turniru učestvovale su ekipe HUG „Zemlja djece u BiH“ iz Tuzle, FK „Jedinstvo“ iz Brodca i ekipa UG „Otaharin“ (mlađa i starija selekcija) .  Ukupno  80 dječaka i djevojčica uzrasta od 06 do 15 godina je učestvovalo na turniru. Još jednom se pokazalo kako sport i prijateljstvo ruše sve prepreke među mladim ljudima i da je to dodatna vrijednost u pravilnom razvoju djece.

U prijateljskoj i  fair play atmosferi svi klubovi su odigrali međusobne utakmice po principu rotacije. Učesnici su pokazali zavidne fudbalske vještine i predanost igri. Druženje je nastavljenu uz podjelu poklona, medalja, zahvalnica i zajedničkim ručakom svih učesnika.

„Sportom do društvene uključenosti i obrazovanja“  je projekat koji UG „Otaharin“  provodi od oktobra 2016.godine sa ciljem da se uključivanjem djece u sportske aktivnosti iskoriste sve prednosti takvog angažmana, a fudbal koristi kao alat za uključenost i razvijanje socijalnih vješti. Redovan rad sa djecom uključenom u projekat unapredio je kod učesnika toleranciju, istrajanost, poštovanje i komunikacijske vještine.

Želimo da se ovom prilikom zahvalimo našim domaćinima FK „Zvijezda 09“ na gostoprimstvu i našim prijateljima na učešću u turniru.

Projekat je finansiran od strane Federalnog ministarstva za saradnju i razvoj Njemačke (BMZ) i Care Deutschland Luxemburg, a UG „OTAHARIN“ projekat provodi uz stručnu podršku Sportskog Univerziteta u Kelnu (GSU).

Share This