Dikh he na bister – značaj

Međunarodna romska omladinska mreža, Dokumentacioni i kulturni centar nemačkih Sinta i Roma i njihovi partneri okupljaju 400-500 mladih Roma i neroma iz cijele Evrope koji svake godine obilježavaju “Dane sjećanja na stradanja Roma u holokaustu”. Inicijativa ima za cilj podizanje svijesti među mladim Evropljanima, civilnim društvom i donosiocima odluka o Romima, kao i o mehanizmima anticigizma u izazovnom kontekstu rastućeg rasizma, govora mržnje i ekstremizma u Evropi.

Otaharin u studijskoj posjeti Berlinu

Posjeta ERIAC – u, Romskom evropskom institutu za umjetnost i kulturu

ERIAC ima jedinstven mandat kao prva transnacionalna organizacija na evropskom nivou za priznanje romske umjetnosti i kulture. ERIAC je zajednička inicijativa Savjeta Evrope, Fondacije za otvoreno društvo i inicijative romskih lideras – Saveza za Evropski romski institut. ERIAC je udruženje registrovano prema njemačkom zakonu 07. juna 2017. godine u Berlinu.

ERIAC postoji radi povećanja samopoštovanja Roma i smanjenja negativnih predrasuda većinskog stanovništva prema Romima kroz umjetnost, kulturu, istoriju i medije.

Posjeta Federalnoj vladi Njemačke 

Vodeću ulogu u svim aktivnostima svakako da ima Vlada Njemačke koja se godinama unazad pokazala kao najrelevantnije tijelo koje se bavi pitanjima Roma, istorijom, kuluturom, očuvanjem baštine i sjećanjem na nesrećne događaje iz istorije. Neophodno je napomenuti

 

Sinti i Romi u Njemačkoj 

Spomenik Sintima i romskim žrtvama nacizma je spomenik u Berlinu. Spomenik je posvijećen sjećanju na 220.000 – 500.000 ljudi ubijenih u Porajmosu – nacističkom genocidu evropskih Sinta i Roma. Dizajnirao ga je Dani Karavan, a službeno je otvoren 24. oktobra 2012.  od strane njemačke kancelarke Angele Merkel u prisustvu predsjednika Joachima Gaucka.

Uspostavljanje stalnog spomenika Sintima i romskim žrtvama nacističkog režima bilo je dugogodišnji zahtjev Centralnog vijeća njemačkih Sinta i Roma i njemačkog Sinti saveza. Savezna vlada je 1992. godine pristala da sagradi spomenik, ali spomenik se suočio sa godinama kašnjenja i sporova oko njegovog dizajna i lokacije. Grad Berlin je prvobitno želio da ga smjesti u manje istaknutu četvrt Marzahna, gdje su stotine Roma i Sinta držane u užasnim uslovima od 1936. godine. Radovi su nezvanično započeti do 19. decembra 2008. godine, dana komemoracije za žrtve Porajmosa, završen je 2012. godine.

Ove posjete predstavljaju uvodne događaje za obilježavanje Dikh he na bister, komemorativni dan sjećanja na stradanje Roma u holokaustu.

Share This